Od lat fabrykanci chcąc nadążyć za dążeniem wielu ludzi do osiągnięcia chudej sylwetki, wprowadzili na rynek produkty light. Produkty tego rodzaju powinny mieć zniżoną wartość energetyczną o około 30% w stosunku do standardowych. Mamy w związku z tym soki light, majonezy oraz sosy light, serki oraz jogurty light, a nawet orzeszki ziemne light, co może wprawić kogoś w zaskoczenie. Najogromniejszym powodzeniem cieszą się wśród kontrahentów serki oraz jogurty light, jakiemukolwiek użytkownikowi się wydaje, że jest to zdrowe oraz zagwarantuje mu dobrą sylwetkę. Okazuje się jednakże, że zdrowa żywność typu chleb na zakwasie pod żadnym pozorem taka zdrowa do końca nie jest. Najistotniejsza sprawą jest obniżenie wartości energetycznej produktu, innymi słowy wycofanie cukru, tłuszczu, jaj, mąki, lecz w to miejsce należy zastosować zamienniki, jakie nie wydają się już być zdrowe. Zamiast cukru mamy w artykule substancje cukrzące, chemiczne – izomalt, sorbitol, mannitol itp. W miejsce tłuszczu, w produkcie występuje skrobia korygowana lub ewentualnie guma ksantanowa, może być również mączka chleba świętojańskiego. W miejsce jaj bądź mąki, w artykule mieści się błonnik pokarmowy.

Starsze artykuły tematyczne:

Comments are closed.