Czarna herbatka jest chyba w Polsce najbardziej atrakcyjna. Niemniej jednak mało kto chyba zastanawia się jak powstaje taka czarna herbata. A czarna herbatka ma dużo wspólnego z herbatą zieloną. Powstaje ona w wyniku fermentacji właśnie herbaty zielonej. Sporo legend głosi, iż czarna herbata powstała całkiem nieplanowanie w wyniku nazbyt długiej fermentacji herbaty zielonej. I tym samym wypadek spowodował, że powstała bodaj najbardziej dziś znana herbata czarna. Akompaniuje ona osobom w pewnym sensie w każdym zakątku świata. Niemniej jednak czarna herbata występuje też w rozmaitych gatunkach. Herbata zatem herbacie nierówna. A można się jakkolwiek o tym przekonać pozyskując choćby herbatę w supermarkecie. Niedroga herbata z torebki tak zwana ekspresowa ma niewiele wspólnego z prawdziwą czarną herbatą liściastą typu sklep z herbatami. W następstwie tego kiedy pozyskujemy herbatę należałoby sprawić jej jakość oraz unikać raczej najtańszych herbat z niskim półek sklepowych. Drugą ważną kwestią jest sposób parzenia herbaty. Nawet jeżeli zakupimy solidnej jakości oraz właściwą gatunkowo herbatę możemy zepsuć jej smak nieodpowiednim parzeniem. Herbaty może być też należycie niemało, tak by napar był poprawnie mocny, nie za słaby. Herbatę musimy też zaparzać w trafnej temperaturze. Woda musi być wrząca, w tak zwanym stadium wody białej, kiedy woda jest nieznacznie niedogotowana, nie może być gotowana zbyt długo.
źródło: www.belgian-beer.com.pl, belgianbeer.com.pl, fopa.org.pl, www.bytom.edu.pl

Starsze artykuły tematyczne:

Comments are closed.